Tematikus fotókönyvek: Hogyan készítsük el az ideális tematikus albumot?

Az emlékeink rendszerezése sokszor nehézkes, hiszen a sok-sok élményt egy idő után nehéz konkrét dátumhoz kötni, illetve a történések sorrendje sem mindig áll össze. A vizuális emlékezet azonban sokat segíthet, így érdemes a fotóinkat is tematikusan megőrizni.

Képekből emlékek

Ahogy életünk során egyre több élményben van részünk és egyre több kedves pillanatot, emléket gyűjtünk, az agyunk egy idő után akarva-akaratlanul is szelektál ezek között. Sokszor csak teljesen véletlenül jutnak eszünkbe emlékezetes pillanatok és sajnos sok kedves élmény tűnik el, hogy átadja a helyét az újabb, frissebb társainak. Az emlékezés ugyanakkor sokkal egyszerűbb, ha valamilyen vizuális lenyomattal is rendelkezünk róla, így például fényképeken keresztül szinte meglepő részletességgel vagyunk képesek felidézni az adott alkalmakat. 

A fotóalbum készítése már évtizedekkel ezelőtt is azt a célt szolgálta, hogy megőrizze a családi és személyes archívum számára a jeles események képeit, vagy akár csak a hétköznapok történéseinek elcsípett pillanatait. A rendszerezés azonban itt is fontos, hiszen ha esetleges módon gyűjtjük össze ezeket a fotóemlékeket, idővel ezek sem sokat segítenek majd a kronológia felidézésében. A tematika tehát abszolút fontos, ez pedig könnyen elérhető egy modern fotókönyv összeállításával, mely kívül és belül is az adott eseményeket idézi.

Tematikus gyűjtemények

Az analóg fotók korában meglehetősen nagy feladat volt rendszerezni a képeket, hiszen egy-egy tekercsen akár hosszú hónapok termése is lehetett, így az előhívás után sokszor kellett gondolkodni, hogy fénykép készült előbb. Ezzel együtt a fotóalbumok összeállítása mindig remek szórakozás volt, hiszen amellett, hogy kreatív energiáinkat is kiaknázhattuk, az érzelmekre is hatással volt az emlékek vizuális felidézése. A fotókönyv pedig ezt a hagyományt viszi tovább és ülteti át modern platformokra. 

A digitális fotók esetében annyiban könnyebb dolgunk van, hogy a fájlok időbélyege alapján jellemzően el tudjuk helyezni, hogy az adott esemény mikor történt. Ám ezzel együtt is érdemes tematikus módon rendszerezni fotóinkat, hiszen így utólag is sokkal egyszerűbb előkeresni az adott emlékekhez kapcsolódó fotókat. Legyen az egy esküvő, egy utazás vagy nyaralás, egy ünnep vagy más jeles nap, a fotókönyv lehetőséget ad arra, hogy ezek mentén rendszerezzük és vessük papírra legkedvesebb fotóinkat.

Kreatívan, egyszerűen, online

A tematikus kiadványok létrehozásának legegyszerűbb módja az online fotókönyv készítés, hiszen ez a lehető legkényelmesebb és leggyorsabb módja annak, hogy nyomtatott formában is megőrizzük emlékeinket. Ha valaki digitálisan is megőrzi fotóit, mielőtt nekiállna a gyártásnak, érdemes lehet már előzetesen is tematikusan rendszerezni a képeket. Ez történhet akár időrendben, vagy egy-egy emlékezetesebb pillanat köré rendezve. Népszerűek például az esküvői fotókönyvek, de a születésnapok, nyaralások és különböző ünnepek köré szerveződő köteteket is sokan választják. 

Nekünk tehát lényegében annyi dolgunk van, hogy időt szánunk a válogatásra és rendszerezésre, majd a szelektált képeket feltöltjük a Sooters online felületére és innentől lényegében minden értelemszerűen történik. A feltöltés után akár a képek szerkesztésére is lehetőség van és természetesen a fotókönyv tervezése is lehetséges. Ezáltal egy abszolút egyedi fotóalbum készülhet el, mely nem csak tartalmában, de a könyv kinézetében és stílusában is alkalmazkodhat a tematikához. Ezáltal pedig a polcról is jóval egyszerűbb levenni a megfelelő albumot ha szeretnék felidézni a pár évvel ezelőtt nyaralást, egy kerek évfordulót vagy akár egy esküvő kedves pillanatait. Az elkészült mű pedig természetesen akár házhoz is érkezhet, így minden adott a komfortos nosztalgiázáshoz.

Fotókönyv