AKCIÓ: az egyedi 1000 db-os Óriás Puzzle, most 13990 helyett csak 9990 Ft! Tudj meg többet!

Miért nem éri meg otthon fotót előhívni? Hátrányok és problémák a „házi megoldásokkal”


Mivel a fotónyomtatás ma már egyszerűbb mint valaha, sokan házilag próbálják megoldani azt. Az esetek többségében ez azonban jóval gyengébb minőségű eredményt szül, hiszen még a legjobb nyomtató birtokában is sok buktató adódhat. Ha biztosra mennénk, bízzuk a profikra.

Házilagos technológiák

A technológiai fejlődés az elmúlt évtizedekben sosem látott ütemben zajlott. Ha visszatekintünk a XXI. század elején tapasztalható körülményekre könnyen realizálhatjuk, hogy az elmúlt szűk 25 év óriási innovációkat hozott minden területen. Ez alól a fotózás világa sem kivétel, hiszen amellett, hogy a fényképezőgépek műszaki megoldásai is hatalmasat léptek előre, az okostelefonok megjelenésével a jó minőségű kamerák ma már széles körben rendelkezésre állnak. És akkor még nem is beszéltünk az AI térhódításáról, illetve a képek szerkesztésének és adott esetben manipulációjának lehetőségeiről. 

A modern technikák mellett azonban a hagyományosabb eljárások is megmaradtak, még ha modernizált formában is. A fotóelőhívás például sosem volt egyszerűbb, mint ma, hiszen a korábbi vegyi eljárásokkal szemben ma már lényegében egy nyomtatási feladatról beszélünk. Ennek köszönhetően széles közönség számára vált hozzáférhetővé ez a módszer, a házi módszerek ugyanakkor nem mindig garantálnak megfelelő eredményt. A fotóelőhívás ugyanis nem véletlenül külön szakma, hiszen ha profik kezébe adjuk képeinket szinte biztos, hogy a minőség is javul.

A fotónyomtatás fortélyai

Laikusként a fotónyomtatás egyszerűnek tűnhet, hiszen lényegében mindössze egy nyomtató és fotópapír kell hozzá, illetve természetesen az alapanyagul szolgáló képek. Mivel az, hogy kinyomtatunk pár oldalnyi szöveget vagy más dokumentumot ma már abszolút alapvetésnek számít, sokan úgy gondolják, hogy a fotóelőhívás is hasonlóan egyszerű. Bár a metodika valóban nem sokban különbözik, összességében jelentős eltérésekről beszélhetünk. Ráadásul nem is feltétlenül csak a hardverre, hanem a mögöttes tudásra is gondolunk ez alatt. 

Egy jó minőségű nyomtató beszerzése ma már nem is jár túl nagy költséggel, de ez nem jelenti azt, hogy az eszköz alkalmas lesz fotóelőhívásra is. Léteznek persze speciálisan erre fejlesztett eszközök, de ezek ára jellemzően magasabb, ráadásul ezekkel egy általánosabb nyomtatási feladat nem is végezhető el, így egy háztartás számára talán túl egysíkú eszközök ezek. De vonatkoztassunk el a készülékektől és tételezzük fel, hogy valaki minden szükséges apparátussal rendelkezik a profi fotóelőhívás kivitelezéséhez, a végeredmény mégsem megfelelő. Mi lehet a gond?

Minőséget csak profiktól

Korábban a fotóelőhívás kizárólag a profi szakemberek kiváltsága volt, melynek elsődleges oka az ehhez kapcsolódó eljárások összetettsége volt. Sötétkamra, különböző vegyszerek és kémiai folyamatok kellettek ugyanis ahhoz, hogy a rendkívül érzékeny filmekből fotókat nyerjenek ki, melyet házilag még bonyolultabb lett volna megoldani. Bár a módszerek leegyszerűsödtek, a szaktudás továbbra sem elhanyagolható szempont amit jól mutat az is, hogy az otthoni fotóelőhívás minősége csak a legritkább esetben közelíti meg a profi minőséget. 

A lehetséges buktatókat tételesen nehéz is lenne felsorolni, de az alacsony képminőség, a színbeállítási problémák, a színhűség hiánya és a sok szempontból helytelen nyomatok egyaránt szerepelnek a listán. Mivel a fotóelőhívás során az a cél, hogy rögzített emlékeinket minél élethűbb, minőségi formában nyomtassuk ki, ezek a hibák komoly csalódást is okozhatnak, arról nem is beszélve, hogy a nyomtatók karbantartása még a költségek szempontjából is megterhelő lehet. Az online fotóelőhívás azonban egyszerűbb, biztonságosabb és olcsóbb is. 

A megfelelő felületen a fotóelőhívás online formája is csupán néhány kattintás, ráadásul nem is csupán standard fényképek, hanem különböző fotókönyvek, albumok és más tárgyak is készíthetők a fotóinkból, ami a kreatív energiákat is segíthet kiaknázni. Lebeszélni természetesen senkit nem szeretnénk a házi fotónyomtatásról, de azt mindenképpen szeretnénk hangsúlyozni, hogy kiváló minőséget a legegyszerűbben akkor érhetünk el, ha inkább a profikra bízzuk ezt a feladatot, mi pedig élvezzük a végeredményt.

Fotóelőhívás